Ağız Kokusu ve Bakımı
AĞIZ KOKUSUNUN NEDENLERİ NEDİR ?

○ Yiyecek ve içeceklere bağlı ağız kokusu: Soğan, sarımsak, alkol, süt ürünleri ve peynir ağız kokusuna   neden olabilir.

○ Sigaraya bağlı ağız kokusu

○Ağız kuruluğuna bağlı ağız kokusu - (bazı ilaçların tükürük akışında azalmanın yol açtığı ağız    kuruluğu)

○ Yetersiz ağız hijyenine bağlı ağız kokusu (yetersiz fırçalamamak, arayüz fırçası kullanmamak ve         diş ipi kullanmamak)

○ Dişeti hastalığına bağlı oluşan ağız kokuları: Dişeti ceplerinin derinliğine bağlı olarak oluşan kokular

○ Burun akıntısı nedeniyle oluşan ve dil sırtının ön ve arka bölümünden gelen kokular

○ Protez kullanımına bağlı ağız kokusu

○ Diyabet, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi sistemik hastalıklara bağlı oluşan ağız kokusu

AĞIZ KOKUSU AĞZIMIZDA MI YOKSA GENEL BİR RAHATSIZLIĞIMIZ NEDENİYLE Mİ OLUŞUR ?

Ağız kokusunun tanısını yapabilmek için dudaklarımızı sıkıca kapatıp, nefesimizi burnumuzdan vermeliyiz. Ağız kokusu, 10 cm uzaktaki kişi tarafından hissedilebiliyorsa; bademcik, sinüzit, karaciğer, mide, diabet v.s. gibi sistemik rahatsızlıklar bu kokuya sebep olabilir. Burundan koku gelmiyorsa, oluşan koku ağız kokusudur.

 

AĞIZ KOKUSUNUN TEDAVİSİ

○ Diş macunu seçimi Antibakteriyeller içeren ('.Nefes.. ' adı ile satılan) diş macunları önerilir.

○ Doğru teknik ile diş fırçalama:

○ 45 derece eğimle diş-dişeti birleşim yeri 7-8 dairesel hareket ile masajlanır.

○ Diş fırçası ara yüzeylere ulaştırılmaya çalışılır.

○ Çiğneyici yüzeylerin fırçalanması gerekir.

○ Alt ön dişlerin iç yüzeyleri dik fırçalanmalı.

○ Etkin firçalama yetersiz ise günde bir defa döner başlıklı fırça kullanımı ilave edilmelidir.

○ Dilin fırçalanması ağız kokusunun giderilmesinde önemli bir etkendir.

○ Arayüz fırçası kullanımı: Uygun bir arayüz fırçası dişler arasına ve köprü altlarında kullanılmalıdır.

○ Diş ipi Kullanımı:

○ Diş ipi iki dişin arasından diş ile dişetinin arasına hafifçe itilir ve dişe kuvvet vererek aradaki plağın    temizlenmesi sağlanır.

○  Ağız gargarası kullanımı:

○ Hasta günde iki defa başını arkaya doğru vererek ağız gargarası yaptığında, ağız kokusunu daha     etkili olarak giderebilir.

○  Kullanma süresi hekim tarafından belirlenir.

○  Ağzın kurumaması sağlanmalı. Sık sık su içilebilir.

○  Şekersiz naneli ciklet çiğneyerek tükürük akış hızı arttırılabilir.

○  Mide asiti söz konusu ise antiasit tablet kullanılabilir.

○  Protez kullanıcıları özel protez fırçaları ve tabletleri kullanabilirler.

○  Sarımsak, soğan ve baharattan kaçının (ya da, sarımsak ve soğanı pişirerek yemeyi tercih edin).

 

○Süt ürünleri ve peynir ağız kokusuna neden olabilir. Kahvaltıdan sonra dişlerinizi ve dilinizi      fırçalayınız.