Aftlar, genellikle çocukluk ve genç erişkinlerde olmakla birlikte tüm yaşlardaki bireylede karşılaşılan, ağız mukozası, yumuşak damak, yutak girişi, dil gibi yumuşak dokularda görülen, etrafı kırmızı bir alanla çevrili, yuvarlak, ülserli yaralardır. Çoğunlukla stress, uykusuzluk, yorgunluk gibi durumlarda, bir gribal enfeksiyon sırasında veya ağızda bir çizilmeyi veya tahriş sonrası, aft lezyonları görülür. Bakteri veya virus ile oluştuğu kanıtlanamamış ve genel veya local olarak bağışıklığın düştüğü dönemlerde oluştuğu düşünülmektedir. Oluşumunu engellemek için yeterli uyku uyumak, aşırı stres ve yorgunluktan kaçınmak, mevsim dönüşlerine bağışıklığı destekleyici beslenme veya takviyeler kullanmak etkilidir. Aftlar diş eti operasyonları sonrasında veya diğer diş işlemlerinden sonra sıklıkla görülmektedir. Hekiminiz klinikte gerekli tedavileri önerecektir.

 

Yaralar 7-10 gün içinde kendiliğinden geçse de oluşturduğu ağrı konuşma ve yutkunma zorlukları oluşturmaktadır. Bu sıkıntıların giderilmesinde kortizon içeren kremler ve epitelizan çiğneme tabletleri ve ağrı kesici spreyler yararlıdır. Son yıllarda dental lazer uygulanan aft yaralarında ağrı şikayetlerinde azalma ve iyileşmede hızlanma görülmüş ve klinik uygulamalar arasına dahil edilmiştir.

 

Uçuk veya oral herpes yaraları herpes simplex denilen çok yaygın görülen bir virüsün oluşturduğu ağız yalarıdır. Çoğunlukla yanyana bir çok küçük ülser alanları ve etrafında bir kırmızı alanla çevrili olarak görülürler. Aft gibi hatta bazen daha fazla ağrılı seyir izlerler. Yemek yeme, konuşmada zorluklar ağrıya bağlı oluşabilir. Tedavisinde antiviral krem ve haplarla ve lokal olarak lazer uygulamaları ile yapılır. İyileşme süresi aft gibi veya biraz daha uzun sürse de 7-15 gün içinde gerçekleşir.